Влиза в Европейския парламент като водач на листата на  Демократична

...
Влиза в Европейския парламент като водач на листата на  Демократична
Коментари Харесай

Унгарка с български произход зам.-председател на ЕП

Влиза в Европейския парламент като лидер на листата на  " Демократична коалиция "
България няма зам.-председател на Европейския парламент, само че измежду 14-те определени за тази пост има подобен с български генезис. Това е Клара Добрев от унгарската " Демократична коалиция " на Ференц Дюрчан - приказва български и първите й стъпки могат да се проследят до София.

В сряда, всички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха определени в три тура, с мандат от две години и половина. Нито един от българските евродепутати не бе определен за този пост.

Единадесет заместник-председатели бяха определени на първи тур, два на втори и последният с релативно болшинство в трети. Новите заместник-председатели са от шест политически групи и 10 страни членки.

Клара Добрев е една от тях. Тя влиза в Европейския парламент като лидер на листата на унгарската " Демократична коалиция " на Дюрчан.

Д-р Клара Добрев е маджарски политик. Тя е брачна половинка на някогашния министър председател Ференц Дюрчани. Родена е в София на 2 февруари 1972 година Майка ѝ е Пирошка Апро, маджарски търговски консултант в София през 1970-те години, щерка на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро. Баща й е българинът Кирил Добрев, инженер. Нейният дядо по майчина линия, Антал Аро, е бил министър на промишлеността на Унгария през 50-те и 60-те години.

През 1997 година приключва висше обучение в Будапеща, компетентност право. Придобила е научната степен лекар. Преподава финансово право в будапещенския университет ELTE.

Между 1995 и 1997 година работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, от 1997 до 2002 година - във компаниите на брачна половинка си Ференц Дюрчан. Има 3 деца. Възпитава и децата на брачна половинка си от предходните му два брака.

От 1994 година е член на Унгарската социалистическа партия. На локалните избори през 1994 е персонален секретар на социалистическия претендент за поста основен кмет на Будапеща. През 2001 - 2002 година е началник на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария сред 2002 - 2004 година

От 2002 до 2004 година е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското държавно управление. След избиране на брачна половинка ѝ за министър-председател подава оставка.

Работи като академични учител и основен изпълнителен шеф в консултантска компания за развиване, благосъстоятелност на нейния брачен партньор.

На парламентарните избори на 8 април предходната година - е част от акцията на Демократическата коалиция на Ференц Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.). На изборите Демократическата коалиция влиза като дребна партия, въпреки съвсем да удвоява резултата си - от 4 на 9 (при общо 200) депутати. " Фидес " получава две трети.

Вярва в Съединените европейски щати, в общата минимална заплата и пенсия, защото визията за " Европа на нациите " на Орбан " не може да реши проблемите, които се основават ". " Да е отвън Европа би означавало за Унгария единствено беднотия, злощастие и безпорядък. А се притесняваме, че Орбан постепенно ни изкарва оттова, " изяснява тя ". И тя обикаля страната в опит да разбие монопола на " Фидес " в провинцията.

През 2019 година влиза в политиката като лидер на листата на социалдемократическа " Демократична коалиция " за изборите за Европейския парламент. Със замайващ и неочакван 16,05% резултат за нейната партия, по-добре от всички предвиждани изследвания, тя е определена за член на Европейския парламент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР